divendres, 3 de juny del 2011

Dies de tornados

Molta gent confon un huracà amb un tornado i no són el mateix és com la nit i el dia, la diferencia rau en l'extensió un huracà té una extensió de varis centenars de Kilòmetres, mentre que un tornado en prou feines té una extensió de un centenar de metres, això si els tornados acostumen a ser molt més destructius per allá on passen.

Aquests dies a EUA estan havent força tornados, no m'entetindre massa a explicar la formació dels tornados, però perque us feu una idea és com una mena d'embut que s'engulleix tot per allí on passa, és formen en grans tempestes, una tempesta no només és la precipitació que descarrega sinó també necessita alimentar-se, per després poder descarregar, normalment ho fa amb aire calent i humit, que puja  i es condensa al refredar-se mentres guanya alçada, formant les núvolades (Cumulonimbus), que després precipten.

Doncs bé, quan aquest aire calent i humit ascendeix de forma violenta no ho fa en línia recta, ho fa en espiral, de la mateixa manera de quant tirem de la cadena no se'n va l'aigua de manera directa sinó que ho fa formant remolins. La resposta és ben senzilla; ja que, l'aire fred descendeix pel centre del tornado, fent com una columna rígida i l'aire calent ascendeix al seu voltant, però al pujar ho fa tan ràpidament que necessita més espai (per això puja en formant com una mena d'embut), mentre que l'aire que be després empeny l'aire del davant guanyant velocitat i provocant vents cada cop més forts i rotatoris que poden arribar als 300-500 Km/h. Aquest seria l'esquema:
 .
 .
Els tornados poden ser molt destructius de fet l'escala que els medeix (Fujita), esta basada en la seu poder destructiu:

Intensitat Velocitat del vent Danys
F0 60-117 km/h (45-72 mph) Lleus.
F1 117-181 km/h (73-112 mph) Moderats.Aquests tornados poden aixecar teules o moure cotxes en moviment. Tràilers poden ser estirats i vaixells poden ser enfonsats.
F2 181-250 km/h (113-157 mph) Considerables. Les teulades d'algunes cases poden ser aixecats, els tràilers i cases rodants que estiguin en el camí del tornado seran demolits. Aquest tornado també pot descarrilar vagons de trens.
F3 250-320 km/h (158-206 mph) Greus. Arbres poden ser arrencats d'arrel i parets i teulades d'edificis sòlids, seran arrencats amb total facilitat.
F4 320-420 km/h (207-260 mph) devastadors. Motors de trens i de camions de 40 tones seran llançats fàcilment per l'aire.
F5 420-520 km/h (261-318 mph) Extremadament destructius. Tornados amb aquesta intensitat destrueixen tot en el seu camí. Els cotxes poden ser llançats com si fossin joguines, i edificis sencers poden ser aixecats del sòl. Conegut coloquialmente com el "Dit de Déu".
F6 520-610 km/h (319-379 mph) Dany inconcebible. Mai s'ha registrat un tornado d'aquestes magnituds, fins al moment.
Font:Viquipèdia

Doncs bé un tornado esta a la part del núvol en que s'alimenta, per això mentre passa un tornado pràcticament no plou (ho fa després o abans) i succionen pràcticament tot per allà on passen acostumen a penjar de grans cumulonimbus, perque us feu una idea aquest seria l'efecte d'un tornado, que estan afectant l'interior dels estats units aquests dies, no us perdeu quan el tornado arriba a la riba del riu, l'efecte que provoca en l'aigua (font:youtube):

.
Aquí a Tarragona també hem tingut tornados potser el més famós va ser el de 1994 a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) de F2, que per sort no va afectar el nucli de població, ni va fer víctimes:

Font:youtube

1 comentari:

  1. Fa esborronar veure aquestes imatges, però pitjor deu ser trobar-te en ple tornado.

    ResponElimina